News Title

10 tips voor een duurzaam schooljaar !

13 Augustus 2017
1°) ‘Nieuwe’ spullen hoeven niet uit de winkel te komen. Voor je iets nieuws koopt, kan je kijken wat er nog ligt van vorige schooljaren dat opnieuw gebruikt kan worden. Maak een lijstje van wat ontbreekt en haal alleen bij wat nodig is.

2°) Ruil met andere gezinnen! Het schoolmateriaal dat je kinderen teveel hebben, kan nog dienen voor hun vriendjes, buren, neefjes of nichtjes, en andersom.


3°) Geef de schoolspullen van andere kinderen een tweede leven en kies voor tweedehandsmateriaal. Ga eens kijken op websites met tweedehandsspullen, het aanbod is er eindeloos en altijd goedkoper.


4°) Organiseer een groepsaankoop: door samen met de ouders van andere leerlingen spullen te kopen, krijg je gegarandeerd korting. Klik snel door naar de website van het
Belgische Green to School dat een platform biedt voor groepsaankopen van duurzaam, ecologisch en gezond schoolmateriaal door een link te leggen tussen de lijstjes van leerkrachten en de behoeften van ouders.

5°) Kies voor stevige spullen en herlaadbare producten die het hele schooljaar of zelfs meerdere jaren meegaan. Dat bespaart je een hoop afval.


6°) Ga voor producten uit gerecycleerd en/of recycleerbaar materiaal, en voor spullen die uit zo weinig mogelijk verschillende materialen bestaan.


7°) Vermijd producten met veel verpakkingsafval. Kies liever voor grotere volumes, bijvoorbeeld één grote pot lijm in plaats van verschillende kleinere.


8°) Kies voor hernieuwbare energie met een rekenmachine op zonne-energie.


9°) Koop bij voorkeur producten zonder giftige stoffen, bijvoorbeeld lijm en markeerstiften zonder oplosmiddelen en op basis van water.

10°)
Kies voor schriften eerder voor ingebonden of spiraalschriften. Die bevatten geen lijm.

En tot slot: niets is zo pedagogisch verantwoord voor jou en je kinderen als het nieuwe schooljaar te beginnen met goede voornemens!