News Title

En als je deze zomer eens anders zou reizen?

26 Juli 2017
 

Duurzaam toerisme, meer dan ooit een noodzaak!

“Toerisme dat volop rekening houdt met de economische, sociale en ecologische impact van vandaag en morgen, en dat tegemoetkomt aan de behoeften van bezoekers, professionals, milieu en gastland.” Dat is de definitie van duurzaam toerisme volgens de Wereldorganisatie voor Toerisme (WTO) En de Belgen hinken op dat vlak nog wat achterop!

Volgens een onderzoek van de reisorganisator TUI houden ongeveer 9% van de Belgische vakantiegangers bij hun reisplannen rekening met duurzaam toerisme. Er is dus nog een hele weg af te leggen! Nochtans, wie houdt van de natuur, wil die ook beschermen. Verantwoord reizen wordt dan vanzelfsprekend!

Wil je reizen zonder het milieu te schaden en met aandacht voor de mens? Behoort het ontdekken van en delen met volkeren en culturen van de wereld tot je reisdoelstellingen? Waarom dan geen duurzaam toerisme proberen?

Duurzaam reizen voor iedereen toegankelijk!

We zijn steeds met meer om de wereld rond te reizen, wij bewonderen haar rijkdommen, schoonheid, biodiversiteit en vooral ook haar volkeren. Wij willen allemaal dat die rijkdom blijft voortduren, al was het maar voor de volgende generatie en onze toekomstige kinderen… Hoe kunnen we betere reizigers worden met aandacht voor de planeet en respect voor de anderen?

Enkele eenvoudige tips die je helpen op een meer milieubewuste manier te reizen:

-          Weet waar je naartoe gaat en informeer je op voorhand, zowel op cultureel of politiek als op ecologisch vlak. Je moet een cultuur kennen als je ze wil respecteren. En het is altijd beter het terrein op voorhand te verkennen.

-          Kies zo veel mogelijk voor alternatieve logies: bij de bewoner, via Airbnb- of Couchsurfing-platformen. Kies voor logies die op een verantwoorde manier tewerk gaan, hun energieverbruik beperken en hun afval recycleren.

-          Vermijd vervuilende activiteiten en uitstapjes. Kies eerder voor "natuurlijke" activiteiten die je niets kosten: wilde dieren observeren in parken, kajakken, wandelen.

-          Reis minder ver, pas de duur van je verblijf aan je reis aan. Tracht vliegreizen tot een minimum te beperken. Kies, eens in het land aangekomen, voor minder vervuilende transportmiddelen zoals de trein of de fiets.  

-          Neem altijd een drinkbus mee! De vele plastic flesjes die de toeristen meenemen veroorzaken een toename aan afval die de lokale bevolking moet beheren. 

 

-          Neem ecologisch verantwoorde verzorgingsmiddelen mee. Zo vermijd je vervuiling van water, rivieren en oceanen.

 

En dan nog de meest eenvoudige tip: ga offline. Doe alsof je in 1999 bent, in een tijd waarin de wifi-verbindingen de cafés, restaurants en hotels nog niet hadden ingepalmd.

Is het niet verschrikkelijk jammer om helemaal tot in een klein dorpje in Laos te reizen om dan op het internet te gaan surfen en alleen met jezelf bezig te zijn? Richt je tot de andere, beleef het moment en stel je open voor je omgeving!

Bij je terugkomst wil je nog maar één ding: opnieuw op een verantwoorde wijze op reis gaan. Omdat je dan goed doet voor de planeet, voor de andere gemeenschappen en vooral ook voor jezelf! Immers: reizen verrijkt de geest ….