News Title

Kortom, zou het kunnen dat de ochtend de nieuwe avond wordt? 

18 September 2017
 

Doe het kalmpjes aan!

Om vijf uur 's ochtends opstaan, dat is niet iedereen gegeven! En om te vermijden dat je vanaf 11 uur en dat je het na één week of zelfs enkele uren al opgeeft, moet je de „kalmpjesaanbenadering” gebruiken.

Schakel niet meteen van 7 uur naar 5 uur over, dat komt veel te hard aan. Pak de zaken progressief aan, van week tot week, en je lichaam zal je dankbaar zijn.

Begin met 10, 15, 20 minuten vroeger op te staan, zowel tijdens de week als in het weekend. Ook tijdens het weekend? Absoluut, daarmee vermijd je dat je het ritme doorbreekt dat je lichaam tijdens de week opbouwde. Want wie „vroeger opstaan” zegt, zegt ook „meer tijd nemen” voor zichzelf, zijn partner, vrienden en familie.

Maak van de ochtendstond een heus ritueel! 

Want voor sommige mensen heeft vroeger opstaan veel weg van een heldendaad ... Waarom je dus niet elke morgen tot de superheld van de ochtend ontpoppen? Bedenk een routine die je een kick geeft, je welgezind maakt, die je uit bed haalt zonder je moment van opstaan uit te stellen.

Zoals van een goed ontbijt bijvoorbeeld ook een mooi ontbijt maken, eentje dat even lekker smaakt als het eruit ziet (stukken smakelijker dan in zeven haasten je ontbijt naar binnen werken in de auto of op het openbaar vervoer), een sportsessie inlassen, enkele bladzijden in je recentste boek lezen, een meditatiecursus meepikken ... Zoek, kortom, een activiteit die aantrekkelijk genoeg is om je goedgemutst uit je bed te halen!

Vermijd de „snooze”-functie

De wekker gaat, tijd om op te staan! Ben je al helemaal wakker of nog maar half? Waarom het uur van opstaan dan een paar minuten of seconden uitstellen?  Door je slaap te rekken, stel je het onvermijdelijke gewoon uit en wordt het nog moeilijker om op te staan. 's Ochtends moet je dus gewoon zonder nadenken opstaan en de snooze-optie van je smartphone verwijderen. Deze fase zal enkele ochtenden en wat geduld vergen, maar eens je deze horde hebt genomen, sta je op het punt een echte ochtendmens te worden! 

In een maatschappij die tegen 100 per uur voortraast, waar alles snel moet gaan, waar tijd maken voor jezelf waardevol, ja zelfs een luxe wordt, is de keuze om je ontwaakmoment om bestwil een ietsje te vervroegen, een voornemen dat je beslist eens moet uitproberen!