News Title

Niets gaat nog verloren bij het koken!

25 Mei 2017
Tip 1: recycleer je brood

Veel mensen beginnen hun dag met een stevige boterham of maken boterhammen voor hun middagpauze. En liefst van al eten we natuurlijk vers brood. Enige nadeel: als je je brood niet snel genoeg opmaakt, wordt het hard en lust niemand het nog... Maar er bestaat een slimme manier om oud brood nog te gebruiken. Je kan het verkruimelen met de mixer om er paneermeel van te maken, je kan het verwerken tot broodpudding, je kan het klaarmaken in de pan met melk en suiker voor heerlijk verloren brood… Et voilà, je broodje is gebakken!

Tip 2: bewaar gekneusd fruit


Perfect fruit zonder het minste plekje, blinkende appelen… dat wil natuurlijk iedereen. En gekneusde vruchten of stukken fruit met zwarte vlekjes laat iedereen links liggen. En toch zijn die net zo goed een belangrijke bron van vitaminen. Gewoon even schillen en de gekneusde plekken eruit snijden en dan kan je er heerlijk zoete confituur van maken.


Tip 3: een tweede leven voor fruit- en groentenschillen

 

Gooi jij fruit- en groentenschillen meteen na het schillen weg? 95% van de Belgen heeft dezelfde reflex, zonder zich af te vragen wat ze er eventueel mee zouden kunnen doen. Doodzonde, want van de schil van appelen of radijsjes kan je verbazend lekkere chips maken die niet misstaan als aperitiefhapjes. En om muffe geurtjes in de oven weg te krijgen, kan je daarin kort even sinaasappel- of clementineschillen opwarmen.

 

Tip 4: hergebruik restjes vlees

 

Het overkomt iedereen wel eens: je hebt gisteren kip, kalkoen of ander vlees klaargemaakt en je hebt nog een hele hoop over… Geen nood, maak er gewoon een koude quiche met kip van, lasagne met restjes rundsgehakt, balletjes met het beetje tomaten dat je nog overhebt…

 

Tip 5: ook zacht geworden wortelen kunnen lekker zijn


Hou je van wortelen omdat ze zo lekker krokant en een beetje zoet zijn? Jammer dat ze helemaal zacht worden als je ze te lang laat liggen.

 

Toch zijn ze nog even smakelijk als daarvoor, als je ze gebruikt in puree of soep en je een lepeltje suiker aan het kookwater toevoegt. Je zal zien, je wortelen zijn weer net zo lekker als verse! 

 

Als je ondanks alle tips nog fruit en groenten moet weggooien dat moeilijk herbruikbaar is, kan je het op zijn minst composteren. Elke composthoop houdt van overrijp fruit, schillen, eierschalen – nochtans heel dankbaar materiaal voor creatieve geesten – koffiedik… Composteren heeft het dubbele voordeel dat je iets terugdoet voor het milieu terwijl je 100% natuurlijke en ecologische mest creëert om je groenten of bloemen prachtig te laten bloeien.

 

Waar wacht je dus nog op? Begin vandaag nog de tips te volgen, de natuur zal je dankbaar zijn!