News Title

Stad en moestuin, woorden die met elkaar kunnen rijmen!

20 April 2017

Hou je van verse groenten voor lekkere gerechtjes "van het huis"? Misschien is zo’n collectieve moestuin dan iets voor jou. Naast het plezier van het tuinieren, biedt het telen van je eigen groenten nog heel wat voordelen.

Een gewaardeerd kort traject

Het grote voordeel en doel van de stadsmoestuinen is de lokale productie van voedsel. Doordat de productie in de stad zelf gebeurt, blijft het transport erg beperkt en dat heeft een direct effect op de vervuiling. Het gevolg is dat de groenten en het fruit heel vers zijn en zonder tussenpersonen worden verkocht. Bovendien komen zo ook oude variëteiten weer op tafel (tomaten, slasoorten, appelen, …), want die worden geleidelijk vergeten, ten voordele van variëteiten die lang kunnen worden vervoerd. Restauranthouders gaan juist op zoek naar deze oude variëteiten, omdat zij vaak een betere smaak hebben en soms ook een grotere voedingswaarde.

Onverwachte sociale voordelen

Het is een nieuwe manier van mensen ontmoeten die dezelfde passie delen. Deze tuinen zijn ook plaatsen waar gedeeld en geruild wordt, en waar het gezellig samenwerken is. Stadsmensen hebben over het algemeen weinig binding met de natuur. Stedelijke landbouw is leerzaam, en brengt je opnieuw dichter bij de natuur en bij je medemens.

Waar wacht je op om een gemakkelijke outfit aan te trekken om te tuinieren, de dichtstbijzijnde stadsmoestuin op te zoeken (dat is niet moeilijk, hier vind je de lijst: http://bit.ly/2m2RYIX) of heel gewoon je eigen moestuintje op maat aan te leggen.

Mensen grijpen steeds vaker terug naar de plaatselijke handel, het lekker eten en het contact met de natuur. En daar kunnen we alleen maar blij om zijn…